El pati, de l'escola Pau Claris

EL PATI UN ESPAI D’APRENENTATGE 

L’escola Pau Claris de la Seu d’Urgell, es va replantejar transformar el pati com a espai d’aprenentatge fa tres cursos. A l’educació infantil van començar a treballar, tenint en compte espais i metodologies que fomentessin les intel·ligències múltiples i prioritzessin una educació viva i activa i una mirada més respectuosa envers els infants i les persones.

L’escola es va transformant poc a poc i el pati en forma part. Per això tots plegats tenim moltes inquietuds i una d’elles és la de renovar el  nostre espai exterior que ens envolta i que ens ofereix moltes possibilitats d’aprenentatge. D’aquí que hem anat fent trobades per millorar-lo entre tots i totes.

Abans de fer aquestes trobades, vam fer una diagnosi del pati i de les necessitats que tenien els nostres infants. Per això alguns dels docents es van organitzar formant una comissió de pati.

Aprofitant el projecte interdisciplinari d’aquell curs 15-16, vam donar la veu als nostres alumnes, que van poder dir el pati que volien i desitjaven. Totes les idees dels nens i nenes es van recollir al  racó verd de l’escola i així vam fer visible el nou projecte  de pati a tota la comunitat. Aquest recull es va fer servir per dissenyar alguns espais.

Durant aquell curs 2015/16 ens van venir a visitar la Carme Cols i en Pitu Fernández. Van estar un dia a la nostra escola i ens van assessorar molt bé, compartint amb nosaltres les seves idees i coneixements i fent una observació del nostre espai exterior, aportant-nos idees per a fer del nostre pati, un espai ple d’oportunitats.

La primavera d’aquell mateix curs ens vam organitzar per fer la nostra primera jornada de pati amb uns molt bons col·laboradors, les famílies. Aquell dia vam poder modificar alguns dels espais, pocs, però que encara perduren, com ara les jardineres amb flors a l’entrada de la nostra escola, la construcció de tipis i l’espai de construccions.

Posteriorment, la primavera del curs 2016/17 vam fer una altra jornada de pati amb famílies molt implicades. Es van crear espais de descans, de joc, de plantes a l’hort, de tipis, de gronxadors, d’hamaques...

Durant aquest curs s’ha millorat el pati d’infantil amb materials molt més respectuosos. Hem tret tot el cautxú substituint-lo per materials naturals com la fusta i la sorra. També s’ha plantat un om a l’entrada de l’escola perquè més endavant, puguem gaudir de la seva ombra i d’un espai més acollidor.

Aquest mes de juny hem fet una altra jornada de famílies i hem millorat els espais que ja teníem i n’hem creat de nous, com el d’equilibris i habilitats motrius creat amb fustes i els raconets de lectura. També tenim la idea d’instal·lar un rocòdrom.

Som conscients que ens queda molt per fer! Hem d’aprendre molt i buscar totes les possibilitats i recursos necessaris. Però tenim moltes ganes de continuar perquè tot el que hem fet fins ara, creiem que ha estat important, tant pels infants com per les famílies i mestres.

Actualment, el pati és un espai d’aprenentatge més de la nostra escola. Sabem que és molt important poder atendre totes les necessitats dels nostres infants i fer del nostre espai exterior un espai ple d’oportunitats per a tothom. Un espai respectuós, el més natural possible, que aporti pau i benestar als nostres infants.

A la nostra escola som conscients de la importància d’aquests projecte i és per aquest motiu que hem documentat els aprenentatges que hi ha en aquest espai a partir d’una documentació. Aquesta està penjada al passadís de l’escola per fer visible i donar valor a aquest projecte comunitari.

El curs vinent està programada la jornada a inicis de curs. La Comissió mixta de pati formada per mestres, famílies i els delegats dels infants ens organitzarem per tal que la quarta jornada de pati ens ajudi a consolidar un projecte comunitari construït amb la implicació, la il·lusió i el compromís de tots i totes.

 

1 plaf idees nens i nenesJPG

101_0120JPG

101_0138JPG

cartell arbresJPG

IMG_20180613_082531jpg

IMG_20180613_082629jpg

IMG_20180613_082708jpg

IMG_20180613_082721jpg

IMG_20180613_082844jpg

IMG_20180613_082909jpg

IMG_20180613_082943jpg

IMG_20180613_083026jpg